Pomarańczowe krewetki na obłoczkach z ricotty Eweliny Kurowskiej

Pomarańczowe krewetki na obłoczkach z ricotty Eweliny Kurowskiej

4.2 19 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Placuszki z ricotty
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 g skórki z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g sera ricotta pokrojonego na kawałki
  • 125 g mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia placuszków
Pomarańczowe krewetki
  • 5 - 10 g kolendry, świeżej
  • 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego obranego
  • 10 g oleju sezamowego
  • 10 g oleju z pestek winogron
  • 100 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • 10 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • 10 g sosu sojowego
  • 250 g krewetek bez pancerzy, z ogonkami, rozmrożonych

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 359.5 kcal / 1504.3 kJ
Białko 22.5 g
Tłuszcz 17.2 g
Węglowodany 28.1 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 7.3 g
Sód 971.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...