
Wersje kompatybilne
Pomarańczowe krewetki na obłoczkach z ricotty Eweliny Kurowskiej
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Placuszki z ricotty
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 5 g skórki z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 250 g sera ricotta pokrojonego na kawałki
- 125 g mleka
- 100 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia placuszków
Pomarańczowe krewetki
- 5 - 10 g kolendry, świeżej
- 15 g czerwonej papryczki chili, świeżej pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 15 g korzenia imbiru, świeżego obranego
- 10 g oleju sezamowego
- 10 g oleju z pestek winogron
- 100 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
- 10 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
- 10 g sosu sojowego
- 250 g krewetek bez pancerzy, z ogonkami, rozmrożonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 359.5 kcal / 1504.3 kJ
- Białko
- 22.5 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Węglowodany
- 28.1 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.3 g
- Sód
- 971.5 mg