![Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego) Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8dda97cf-e638-41d5-9b41-63715cd22601/Derivates/4f98d326-a5de-4be3-8c14-71820c1c215c.jpg)
Wersje kompatybilne
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g cebuli, pokrojonej w ósemki
-
650
g tub kalmara, świeżych, oczyszczonych, pokrojonych w ok. 1 cm krążki
lub 650 g krążków kalmara, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - 80 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
- 150 g marchewki, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 350 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu rybnego (na 0,5 l), pokruszonej - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w plastry
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 liść laurowy, suszony
- 400 g białej fasoli, z puszki, odsączonej
- kolendra, świeża, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1990 kJ / 475 kcal
- Białko
- 44 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 1104 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Korma z owoców morza
40 min
Orientalna zupa z owocami morza
40 min
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
1 godz. 15 min
Portugalska zupa rybna Caldeirada
55 min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8 godz.
Małże w mleku kokosowym i curry
1 Std. 10 Min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40 min
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30 min
Tatar z łososia z imbirem
15min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 20 min
Pad thai
45 min