
Wersje kompatybilne
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g cebuli pokrojonej w ósemki
-
650
g tub kalmara, świeżych oczyszczonych, pokrojonych w ok. 1 cm krążki
lub 650 g krążków kalmara, mrożonych uprzednio rozmrożonych - 80 g kiełbasy chorizo pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
- 150 g marchewki pokrojonej w ok. 1 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 350 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu rybnego (na 0,5 l) pokruszonej - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej w plastry
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 liść laurowy, suszony
- 400 g białej fasoli, z puszki odsączonej
- kolendra, świeża do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 475 kcal / 1990 kJ
- Białko
- 44 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Węglowodany
- 25 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Sód
- 1104 mg