Orientalna zupa z makaronem i sajgonki na parze

Orientalna zupa z makaronem i sajgonki na parze

3.4 90 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 100 g azjatyckiego cienkiego makaronu
  • wrząca woda do namoczenia makaronu
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia
Sajgonki na parze
  • 100 g kapusty pekińskiej bez twardych części
  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 70 g tofu, średnio twardego wędzonego, pokrojonego w paski (0,5 x 2 cm)
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • 20 g sosu sojowego
  • woda do namaczania papieru ryżowego
  • 10 płatów papieru ryżowego (Ø 16 cm)
Orientalna zupa z makaronem
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 cm plastry
  • 5 - 10 g papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 400 g mleka kokosowego
  • 300 g wody
  • 1 - 1 ½ łyżki curry, mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g batatów pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 4 cm)
  • 120 g pieczarek lub pieczarek portobello, pokrojonych w plastry
    120 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w plastry
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 20 g sosu sojowego plus dodatkowa ilość do podania z sajgonkami
  • kolendra, świeża (opcjonalnie) do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1173.5 mg
Białko 10.8 g
Kalorie 2092.4 kJ / 499.8 kcal
Tłuszcz 23.7 g
Błonnik 5.8 g
Tłuszcz nasycony 16.7 g
Węglowodany 64.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...