Orientalna zupa z makaronem i sajgonki na parze
TM5 TM6

Orientalna zupa z makaronem i sajgonki na parze

Składniki

  • 100 g azjatyckiego cienkiego makaronu
  • wrząca woda, do namoczenia makaronu
  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia

Sajgonki na parze

  • 100 g kapusty pekińskiej, bez twardych części
  • 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 70 g tofu, średnio twardego, wędzonego, pokrojonego w paski (0,5 x 2 cm)
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • 20 g sosu sojowego
  • woda, do namaczania papieru ryżowego
  • 10 płatów papieru ryżowego (Ø 16 cm)

Orientalna zupa z makaronem

  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 cm plastry
  • 5 - 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 400 g mleka kokosowego
  • 300 g wody
  • 1 - 1 ½ łyżki curry, mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 200 g batatów, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 4 cm)
  • 120 g pieczarek lub pieczarek portobello, pokrojonych w plastry
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 20 g sosu sojowego, plus dodatkowa ilość do podania z sajgonkami
  • kolendra, świeża, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2092.4 kJ / 499.8 kcal
Białko
10.8 g
Węglowodany
64.5 g
Tłuszcz
23.7 g
Błonnik
5.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie