![Orientalna zupa z makaronem i sajgonki na parze Orientalna zupa z makaronem i sajgonki na parze](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3ba02d3d-d291-42f2-bcad-625520405157/Derivates/c47166c2-896c-4ae9-9d2e-8dcc75ee7729.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g azjatyckiego cienkiego makaronu
- wrząca woda, do namoczenia makaronu
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia
Sajgonki na parze
- 100 g kapusty pekińskiej, bez twardych części
- 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 70 g tofu, średnio twardego, wędzonego, pokrojonego w paski (0,5 x 2 cm)
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- 20 g sosu sojowego
- woda, do namaczania papieru ryżowego
- 10 płatów papieru ryżowego (Ø 16 cm)
Orientalna zupa z makaronem
- 2 ząbki czosnku
- 30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 cm plastry
- 5 - 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- 10 g oliwy z oliwek
- 400 g mleka kokosowego
- 300 g wody
- 1 - 1 ½ łyżki curry, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 200 g batatów, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 4 cm)
-
120
g pieczarek lub pieczarek portobello, pokrojonych w plastry
lub 120 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w plastry - 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g sosu sojowego, plus dodatkowa ilość do podania z sajgonkami
- kolendra, świeża, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2092.4 kJ / 499.8 kcal
- Białko
- 10.8 g
- Węglowodany
- 64.5 g
- Tłuszcz
- 23.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.7 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 1173.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Azjatycka zupa grzybowa; Souvlaki z kurczaka i papryki z ryżem
1sa 5 dk
Zupa Pho
1 Std. 20 Min
Wegetariańskie chop suey
1sa 5 dk
Curry z tofu i aromatycznym ryżem
1 Std. 30 Min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 Min
Surowe warzywne sushi (dieta raw)
8h 30min
Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
1h 50min
Zupa z grzybami w pięciu smakach
40min
Letnie rollsy z sosem z kolendry
1h
Azjatycka zupa warzywna z tofu
1 Std. 30 Min
Zupa miso z warzywami
30min
Tajski makaron curry z warzywami
20min