Wersje kompatybilne
Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 90 g białego miso (lub shiro miso)
- 40 g mirinu
-
35
g sake
lub 35 g wody - 30 g cukru
- 1 ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 360 g bakłażana, pokrojonego w 2 cm plastry, następnie na 3 cm kawałki
- 1500 - 1600 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
-
30
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka) - 1 łyżka ziaren sezamu, białego, uprzednio uprażonego
- 1 cebula dymka, tylko zielona część, posiekana
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 654 kJ / 156 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 670 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)
48sa
Purée z topinamburu (wegańskie)
50 Min
Buraczane bułeczki bao z boczniakami
1h 40 min
Szparagi (sous-vide) z jajkami w koszulkach (z osłoną noża miksującego)
1h 10min
Gazpacho morelowo-pomidorowe
1 Std. 15 Min
Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)
1 Std. 20 Min
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
5h 30min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2h 20min
Podpłomyk z rabarbarem i gorgonzolą
1sa
Bakłażany z glazurą miso (Nasu dengaku)
1sa
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1 Std. 20 Min
Wolno gotowane gruszki w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
5h