Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Wolno gotowane warzywa korzeniowe z kaszą (z osłoną noża miksującego)
TM6

Wolno gotowane warzywa korzeniowe z kaszą (z osłoną noża miksującego)

3.7 (24 oceny)

Składniki

  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g cebuli, pokrojonej w ósemki
  • 300 g batatów, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego w 2 cm kostkę
    lub 100 g pasternaku, pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 100 g rzepy, pokrojonej w 2 cm kostkę
    lub 100 g białej rzodkwi, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 100 g korzenia selera, pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 750 g wody
  • 15 g musztardy Dijon
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki tymianku, świeżego
    lub 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g mieszanych ziaren (np. kasza bulgur, quinoa)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1176 kJ / 281 kcal
Białko
7 g
Węglowodany
42 g
Tłuszcz
7 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Błonnik
7.8 g
Sód
291.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy