Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g zielonej soczewicy, suszonej
- 1000 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia soczewicy
- 2 łyżeczka soli
- 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
- 10 - 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 65 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 45 g śliwek suszonych, bez pestek
- 30 g oliwy z oliwek
- 30 g musztardy
- 10 g octu jabłkowego
- 2 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 940 kJ / 224 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 23.8 g
- Tłuszcz
- 11.65 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z zielonej soczewicy
45 Min
Sałatka z kaszy quinoa
40 Min
Sałatka z kaszą pęczak i owocem granatu
45 Min
Brokuł z ciecierzycą w sosie orzechowym
1 Std.
Sałatka z ciecierzycy
25min
Kociołek jaglany z warzywami i kiełbaskami sojowymi
14 godz.
Sałatka z quinoa z chrupiącymi warzywami
50 Min
Ragout z soczewicą i burakami
2 godz. 10 min
Fasola adzuki po prowansalsku
13 godz.
Sundal z ciecierzycy
6 godz. 45 min
Sałatka z kuskusem i ciecierzycą w stylu marokańskim
1 godz. 20 min
Sałatka z komosy ryżowej z ziarnami słonecznika
40 Min