Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 1 łyżeczka soli
- 180 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g pasty tahini
- 1 łyżeczka miodu
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
- cebula dymka, tylko zielona część, drobno posiekana, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 834 kJ / 199 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 12 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)
1h 20 min.
Sałatka z żółtej soczewicy z fetą, orzechami laskowymi i grejpfrutem
35min
Sałatka z kapusty włoskiej i gruszek
25 min
Sałatka fitness
10min
Surówka z jarmużem i jabłkiem
15min
Sałatka z brokułu i awokado z siemieniem lnianym
45min
Surówka z selera naciowego z jabłkowym sosem
10min
Sałatka z czerwonych buraków i jabłek
1h 55min
Surówka z białej i czerwonej kapusty
15min
Surówka z kalarepy i marchewki
10min
Surówka z surowego buraka
10min
Surówka z selera na słodko
15min