
Urządzenia i Akcesoria
Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu200 g
-
drożdży świeżych pokruszonych10 g
-
wody100 g
-
soli plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia1 łyżeczka
-
masła pokrojonego na kawałki100 g
-
cebuli przekrojonej na pół80 g
-
boczniaka królewskiego, świeżego pokrojonego w 1 cm plastry300 g
-
białego octu balsamicznego25 g
-
pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia¼ łyżeczki
-
śmietany, min. 30% tłuszczu6 - 8 łyżek
-
jajek8
-
rzodkiewki pokrojone w 2 mm plastry4
-
bazylia, świeża (opcjonalnie) tylko liście, ilość do dekoracji, posiekana
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
647 kcal /
2707 kJ
Białko
22.4 g
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
41 g