Urządzenia i Akcesoria
Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
-
200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
100 g wody
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
300 g pieczarek, pokrojonych w 1 cm plastry300 g boczniaka królewskiego, świeżego pokrojonego w 1 cm plastry
-
25 g białego octu balsamicznego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia
-
6 - 8 łyżek śmietany, min. 30% tłuszczu
-
8 jajek
-
4 rzodkiewki pokrojone w 2 mm plastry
-
bazylia, świeża (opcjonalnie) tylko liście, ilość do dekoracji, posiekana
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
22.4 g
Kalorie
2707 kJ /
647 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
41 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Podpłomyk alzacki ze szparagami
1 godz. 10 min
Kibiny z ziemniakami i serem cheddar
1 godz. 45 min
Roladki naleśnikowe z ricottą i pomarańczą
55 min
Placki gozleme ze szpinakiem
1 godz. 15 min
Lekko czerstwy chleb zapiekany z boczkiem i serem
50 min
Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)
1 godz. 20 min
Schiacciata z wędzonym łososiem i cebulą
2 godz. 15 min
Wytrawne racuszki z oscypkiem z galaretką z suszonej żurawiny
50 min
Sałatka z kaszą gryczaną i chrupiącą kaszanką
1 godz.
Jajka na chmurce (Cloud eggs)
25 min
Shakshuka z ciecierzycą i boczkiem na Varomie
40 min
Chaczapuri adżarskie
1 godz. 45 min