Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)

Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)

4.8 395 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    200 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    10 g
  • wody
    100 g
  • soli plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia
    1 łyżeczka
  • masła pokrojonego na kawałki
    100 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    80 g
  • boczniaka królewskiego, świeżego pokrojonego w 1 cm plastry
    300 g
    300 g pieczarek, pokrojonych w 1 cm plastry
  • białego octu balsamicznego
    25 g
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia
    ¼ łyżeczki
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    6 - 8 łyżek
  • jajek
    8
  • rzodkiewki pokrojone w 2 mm plastry
    4
  • bazylia, świeża (opcjonalnie) tylko liście, ilość do dekoracji, posiekana

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 647 kcal / 2707 kJ
Białko 22.4 g
Tłuszcz 42 g
Węglowodany 41 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...