Wersje kompatybilne
Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 100 g wody
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
-
300
g boczniaka królewskiego, świeżego, pokrojonego w 1 cm plastry
lub 300 g pieczarek, pokrojonych w 1 cm plastry - 25 g białego octu balsamicznego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia
- 6 - 8 łyżek śmietany, min. 30% tłuszczu
- 8 jajek
- 4 rzodkiewki, pokrojone w 2 mm plastry
- bazylia, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji, posiekana
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2707 kJ / 647 kcal
- Białko
- 22.4 g
- Węglowodany
- 41 g
- Tłuszcz
- 42 g
Alternatywne przepisy
Croque Madame
35 min
Chaczapuri adżarskie
1h 45 min
Jajka na chmurce (Cloud eggs)
25 min
Placki gozleme ze szpinakiem
1h 15 min
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1h 30min
Frittata z resztkami warzyw
35 min
Sałatka z preclami w parmezanowych miseczkach
1h 30min
Mini frittaty z salsą z awokado i wędzonego łososia
45 min
Frittata ze szparagami
50 min
Podpłomyk z rabarbarem i gorgonzolą
1h
Pastizzi z groszkiem
1h 30min
Kołaczyki z bryndzą
1 Std. 40 Min