Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
TM5 TM6

Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)

Składniki

  • 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 10 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 100 g wody,
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 300 g boczniaka królewskiego, świeżego, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 25 g białego octu balsamicznego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowe 2 szczypty do oprószenia
  • 6 - 8 łyżek śmietany, min. 30% tłuszczu,
  • 8 jajek,
  • 4 rzodkiewki, pokrojone w 2 mm plastry
  • bazylia, świeża, tylko liście, ilość do dekoracji, posiekana (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2707 kJ / 647 kcal
Białko
22.4 g
Węglowodany
41 g
Tłuszcz
42 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie