Sałatka pomidorowa z grillowanymi grzankami (Panzanella)

Sałatka pomidorowa z grillowanymi grzankami (Panzanella)

4.5 71 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

  • ciabatty lekko czerstwej, pokrojonej w 2 cm kostkę
    200 g
  • oliwy z oliwek
    3 - 4 łyżki
  • cukru
    1 ½ łyżeczki
  • nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • oregano, suszonego
    3 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 łyżeczka
    ¾ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • pomidorów
    700 g
  • serc karczochów, w oleju (opcjonalnie) odsączonych z zalewy
    360 g
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy (zalewę zachować)
    50 g
  • papryki spiczastej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
    120 g
    120 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    180 g
  • ząbki czosnku
    3
  • mięty, świeżej
    10 - 12 liści
  • cebuli dymki (opcjonalnie) tylko zielona część
    1 - 2 łodyżki
  • octu balsamicznego
    20 g
  • kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
    2 łyżki
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • rukoli (80-100 g)
    1 opakowanie

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 359 kcal / 1507 kJ
Białko 9 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany 40 g
Błonnik 8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...