Sałatka pomidorowa z grillowanymi grzankami (Panzanella)

Sałatka pomidorowa z grillowanymi grzankami (Panzanella)

4.5 73 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

  • 200 g ciabatty lekko czerstwej, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 700 g pomidorów
  • 360 g serc karczochów, w oleju (opcjonalnie) odsączonych z zalewy
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy (zalewę zachować)
  • 120 g papryki spiczastej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
    120 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 180 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 - 12 liści mięty, świeżej
  • 1 - 2 łodyżki cebuli dymki (opcjonalnie) tylko zielona część
  • 20 g octu balsamicznego
  • 2 łyżki kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 opakowanie rukoli (80-100 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 359 kcal / 1507 kJ
Białko 9 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany 40 g
Błonnik 8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...