
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka pomidorowa z grillowanymi grzankami (Panzanella)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji
Składniki
-
200 g ciabatty lekko czerstwej, pokrojonej w 2 cm kostkę
-
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
-
1 ½ łyżeczki cukru
-
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
-
3 łyżeczki oregano, suszonego
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
700 g pomidorów
-
360 g serc karczochów, w oleju (opcjonalnie) odsączonych z zalewy
-
50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy (zalewę zachować)
-
120 g papryki spiczastej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
180 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
3 ząbki czosnku
-
10 - 12 liści mięty, świeżej
-
1 - 2 łodyżki cebuli dymki (opcjonalnie) tylko zielona część
-
20 g octu balsamicznego
-
2 łyżki kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
-
1 ½ łyżeczki soli
-
1 opakowanie rukoli (80-100 g)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
359 kcal /
1507 kJ
Białko
9 g
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
40 g
Błonnik
8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

GRILL
9 Przepisów
Polska
Polska