
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g wody
-
200
g żurawiny świeżej
lub 200 g żurawiny mrożonej, uprzednio rozmrożonej - 240 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
-
½ - 1
łyżeczka korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
lub ½ - 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika - 400 g białego wina, półwytrawnego
- 750 g cydru jabłkowego
- 200 g soku żurawinowego niesłodzonego
- 120 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 80 - 120 g miodu płynnego
- 100 g kostek lodu plus dodatkowa porcja (opcjonalnie) do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 168 kcal / 702 kJ
- Białko
- 0 g
- Tłuszcz
- 0 g
- Węglowodany
- 34 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Sód
- 4 mg
Alternatywne przepisy
Likier piernikowy
10 min
Grzaniec z rumem (Glühwein)
20 min
Likier jabłkowo-cynamonowy
20 min
Ciasto czekoladowe z grzańcem
1 godz. 20 min
Grzaniec z Aperolem®
25 min
Kompot z suszu
2 godz. 10 min
Bezalkoholowy świąteczny poncz
10 min
Sangria Tequila
3 godz. 15 min
Zimowy poncz
20 min
Syrop piernikowy
1 godz. 10 min
Grzaniec gruszkowy
30 min
Shoty na odporność
15 min