Kulebiak z rybą i warzywami
TM6 TM5

Kulebiak z rybą i warzywami

4.7 (218 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 120 g mleka 3,2% tłuszczu
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 300 g mąki pszennej, plus opcjonalnie 2 łyżki do zagęszczenia
  • 1 żółtko
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

Farsz

  • 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 50 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g pieczarek portobello, świeżych, pokrojonych w plastry
    lub 70 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w plastry
  • 50 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 120 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 30 g białego wina, półwytrawnego
  • 1 ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g koperku, świeżego, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 430 - 450 g polędwicy z dorsza, bez skóry (patrz wskazówka)
  • ¾ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia dorsza
  • 130 - 150 g wędzonego łososia, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1863 kJ / 445 kcal
Białko
20 g
Węglowodany
37 g
Tłuszcz
25 g
Błonnik
2.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy