
Urządzenia i Akcesoria
Lasagne z cukinii i szynki (bez glutenu)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
-
200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
250 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
180 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
500 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. włoskich, prowansalskich
-
1 łyżeczka soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
80 g masła pokrojonego na kawałki
-
80 g skrobi kukurydzianej
-
1000 g mleka
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
3 cukinie średniej wielkości (łącznie 1200-1500 g)
-
9 plastrów szynki gotowanej typu prosciutto cotto, dużych (ok. 250 g)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
418.2 kcal /
1749.9 kJ
Białko
22.4 g
Tłuszcz
24.1 g
Węglowodany
30.9 g
Błonnik
4 g
Tłuszcz nasycony
12.9 g
Sód
1029.8 mg