Fataya z łososiem i pikantnym sosem

Fataya z łososiem i pikantnym sosem

4.8 87 ocen
Przygotowanie 1 godz. 15 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
20 sztuk

Składniki

Pikantny sos
  • czerwonych papryczek chili, świeżych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    30 g
  • majonezu
    150 g
  • soku z limonki, świeżo wyciśniętego
    20 - 25 g
  • miodu płynnego
    20 g
  • soli
    ¼ - ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
Farsz
  • wody
    500 g
  • fileta z łososia, świeżego przekrojonego na pół
    500 g
  • soli plus 1 szczypta do farszu
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego plus 1 szczypta do farszu
    ½ łyżeczki
  • liście laurowe, suszone
    2
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    120 g
  • ząbki czosnku
    2
  • szczypiorku pokrojonego na 2 cm kawałki
    30 g
  • oliwy z oliwek
    25 g
  • koncentratu pomidorowego
    30 g
  • octu
    1 łyżeczka
Ciasto
  • masła
    30 g
  • wody
    50 g
  • jogurtu naturalnego
    100 g
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski
    280 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • olej do głębokiego smażenia

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 222.3 kcal / 930.7 kJ
Białko 7 g
Tłuszcz 16.2 g
Węglowodany 13.1 g
Błonnik 0.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...