Fataya z łososiem i pikantnym sosem
TM5 TM6

Fataya z łososiem i pikantnym sosem

4.7 (70 ocen)

Składniki

Pikantny sos

  • 30 g czerwonych papryczek chili, świeżych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g majonezu
  • 20 - 25 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 20 g miodu, płynnego
  • ¼ - ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Farsz

  • 500 g wody
  • 500 g fileta z łososia, świeżego, przekrojonego na pół
  • ½ łyżeczki soli, plus 1 szczypta do farszu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus 1 szczypta do farszu
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 120 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g szczypiorku, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu

Ciasto

  • 30 g masła
  • 50 g wody
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 280 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do głębokiego smażenia

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
930.7 kJ / 222.3 kcal
Białko
7 g
Węglowodany
13.1 g
Tłuszcz
16.2 g
Błonnik
0.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy