
Urządzenia i Akcesoria
Fataya z łososiem i pikantnym sosem
Przygotowanie 1 godz. 15 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
20 sztuk
Składniki
Pikantny sos
-
30 g czerwonych papryczek chili, świeżych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
150 g majonezu
-
20 - 25 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
20 g miodu płynnego
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Farsz
-
500 g wody
-
500 g fileta z łososia, świeżego przekrojonego na pół
-
½ łyżeczki soli plus 1 szczypta do farszu
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 1 szczypta do farszu
-
2 liście laurowe, suszone
-
120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
30 g szczypiorku pokrojonego na 2 cm kawałki
-
25 g oliwy z oliwek
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka octu
Ciasto
-
30 g masła
-
50 g wody
-
100 g jogurtu naturalnego
-
280 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski
-
½ łyżeczki soli
-
olej do głębokiego smażenia
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
222.3 kcal /
930.7 kJ
Białko
7 g
Tłuszcz
16.2 g
Węglowodany
13.1 g
Błonnik
0.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

PIEROGI
9 Przepisów
Polska
Polska