
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło do natłuszczenia foremek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego gotowego, schłodzonego (280-300 g)
- 20 liści bazylii, świeżych
- 150 g sera żółtego wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 160 g serc karczocha, z puszki w oleju, odsączonych z zalewy
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki oregano, suszonego
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 476.9 kcal / 1995.4 kJ
- Białko
- 15.8 g
- Tłuszcz
- 26.6 g
- Węglowodany
- 45.2 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 14 g
- Sód
- 856.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Imprezowy pierścień z szynką i serem
2 godz.
Pizza z szynką parmeńską i rukolą
40 min
Wytrawne palmiery na dwa sposoby
1 godz. 40 min
Carpaccio z kalarepy i jabłka z pesto pietruszkowym
25 min
Paszteciki piknikowe
50 min
Bruschetta z karczochami
40 min
Pieczarki nadziewane
1 godz.
Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder
1 godz. 30 min
Sałatka jubileuszowa Agnieszki Wieczorek
25 min
Tort porowy
1 godz. 30 min
Paluchy z serem gruyère i oliwkami (Olivettes)
1 godz. 40 min
Sakiewki ze szpinakiem i serem feta
50 min