Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g wody
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
-
2
łyżeczki skrobi kukurydzianej
lub 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej - 80 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 - 120 g botwiny, tylko liście, pokrojone na 3 części
- 40 g liści kapusty pekińskiej, porwanych na kawałki
- 50 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
- 40 g marchewki, pokrojonej na 3 cm kawałki
- olej, ilość do smażenia
- ziarna sezamu, białego, prażone
- sos sojowy, ilość do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1990.8 kJ / 475.5 kcal
- Białko
- 13.8 g
- Węglowodany
- 81 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 538 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i buraków
55min
Wegański burger bezglutenowy z portobello
1 godz.
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55min
Wrapy z pastą z fasoli i pieczonymi warzywami
1h 40min
Tofu nuggetsy z pesto pietruszkowo-nerkowcowym i kaszą bulgur
2h 10 min
Bezmięsne klopsiki z jarmużu
35min
Pizza z wegańskim "serem" z ziemniaków
1h 40min
Fasolotto z kalafiorem
13hod. 55min
Buraczano-gryczane placki z serem i słonecznikiem
2 Std.
Burgery z soczewicy i purée z bobu
1h 10min
Frittata ze szpinakiem na mące owsianej
50 min
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
40 min