Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g wody
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
-
2
łyżeczki skrobi kukurydzianej
lub 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej - 80 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 - 120 g botwiny, tylko liście, pokrojone na 3 części
- 40 g liści kapusty pekińskiej, porwanych na kawałki
- 50 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
- 40 g marchewki, pokrojonej na 3 cm kawałki
- olej, ilość do smażenia
- ziarna sezamu, białego, prażone
- sos sojowy, ilość do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1990.8 kJ / 475.5 kcal
- Białko
- 13.8 g
- Węglowodany
- 81 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 538 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Pieczone kotleciki z brokułu i ryżu w otrębowej panierce
1 Std. 20 Min
Placki z batatów i cukinii z dipem z nerkowców
40 Min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25 Min
Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą
1 Std. 20 Min
Gulasz z soczewicy i buraków
55min
Wegański burger bezglutenowy z portobello
1h
Kalarepa à la ryba po grecku
50min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35p
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1h 10min