Placki warzywne z botwinką
TM5 TM6

Placki warzywne z botwinką

4.4 (22 oceny)

Składniki

  • 250 g wody
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
    lub 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 - 120 g botwiny, tylko liście, pokrojone na 3 części
  • 40 g liści kapusty pekińskiej, porwanych na kawałki
  • 50 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
  • 40 g marchewki, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • olej, ilość do smażenia
  • ziarna sezamu, białego, prażone
  • sos sojowy, ilość do podania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1990.8 kJ / 475.5 kcal
Białko
13.8 g
Węglowodany
81 g
Tłuszcz
13 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Błonnik
5.8 g
Sód
538 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie