Urządzenia i Akcesoria
Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
180 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej5 - 10 g kurkumy, świeżej (ok. 2,5 cm kawałek), obranej, pokrojonej na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
30 g oleju
-
½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
400 g bakłażana pokrojonego w 3 cm kostkę
-
1450 g wody
-
400 g mleczka kokosowego
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
40 g sosu sojowego
-
1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 ½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
¼ łyżeczki goździków, mielonych
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
350 g ryżu basmati
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
609.3 mg
Białko
14.8 g
Kalorie
2506.2 kJ /
599 kcal
Tłuszcz
34.7 g
Błonnik
6.2 g
Tłuszcz nasycony
15 g
Węglowodany
62.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wegetariańska zupa gulaszowa z dyni; Kokosowy ryż ze smażonymi bananami
55 min
Kalafior Kung Pao z ryżem i sezamową surówką z marchewki
55 min
Bliskowschodni brunch
1 godz. 20 min
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40 min
Warzywne curry z mleczkiem kokosowym
50 min
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1 godz. 15 min
Makaron z dynią, pieczarkami i szpinakiem
45 min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55 min
Makaron z warzywami w sosie orzechowym
40 min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min