Wersje kompatybilne
Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
-
5 - 10
g kurkumy, świeżej (ok. 2,5 cm kawałek), obranej, pokrojonej na kawałki
lub ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej - 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- 400 g bakłażana, pokrojonego w 3 cm kostkę
- 1450 g wody
- 400 g mleczka kokosowego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 40 g sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¼ łyżeczki goździków, mielonych
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 350 g ryżu basmati
- liście kolendry, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2506.2 kJ / 599 kcal
- Białko
- 14.8 g
- Węglowodany
- 62.3 g
- Tłuszcz
- 34.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 15 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Sód
- 609.3 mg
Alternatywne przepisy
Risotto z groszkiem i miętą
40 min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55 min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55 min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min
Risotto z jarmużem
50 min
Gulasz z boczniaków z pęczakiem
1h 10 min
Curry z batatami i szpinakiem
40 min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Kokosowy dhal z soczewicy
20 min
Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
45 min