Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)

Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)

3.5 26 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • 180 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
  • 5 - 10 g kurkumy, świeżej (ok. 2,5 cm kawałek), obranej, pokrojonej na kawałki
    ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • 400 g bakłażana pokrojonego w 3 cm kostkę
  • 1450 g wody
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 40 g sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ¼ łyżeczki goździków, mielonych
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 350 g ryżu basmati
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 609.3 mg
Białko 14.8 g
Kalorie 2506.2 kJ / 599 kcal
Tłuszcz 34.7 g
Błonnik 6.2 g
Tłuszcz nasycony 15 g
Węglowodany 62.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...