
Urządzenia i Akcesoria
Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
orzeszków ziemnych, prażonych, solonych180 g
-
cebuli przekrojonej na pół120 g
-
czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji1
-
kurkumy, świeżej (ok. 2,5 cm kawałek), obranej, pokrojonej na kawałki5 - 10 g
-
ząbki czosnku2
-
oleju30 g
-
kolendry, mielonej½ łyżeczki
-
bakłażana pokrojonego w 3 cm kostkę400 g
-
wody1450 g
-
mleczka kokosowego400 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
sosu sojowego40 g
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego1 łyżka
-
soli1 ½ łyżeczki
-
imbiru, suszonego, mielonego½ łyżeczki
-
goździków, mielonych¼ łyżeczki
-
cynamonu, mielonego¼ łyżeczki
-
ryżu basmati350 g
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
599 kcal /
2506.2 kJ
Białko
14.8 g
Tłuszcz
34.7 g
Węglowodany
62.3 g
Błonnik
6.2 g
Tłuszcz nasycony
15 g
Sód
609.3 mg