Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)

Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)

3.5 25 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
    180 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
    1
  • kurkumy, świeżej (ok. 2,5 cm kawałek), obranej, pokrojonej na kawałki
    5 - 10 g
    ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ząbki czosnku
    2
  • oleju
    30 g
  • kolendry, mielonej
    ½ łyżeczki
  • bakłażana pokrojonego w 3 cm kostkę
    400 g
  • wody
    1450 g
  • mleczka kokosowego
    400 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • sosu sojowego
    40 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    1 łyżka
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • goździków, mielonych
    ¼ łyżeczki
  • cynamonu, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • ryżu basmati
    350 g
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 599 kcal / 2506.2 kJ
Białko 14.8 g
Tłuszcz 34.7 g
Węglowodany 62.3 g
Błonnik 6.2 g
Tłuszcz nasycony 15 g
Sód 609.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...