Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem

Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem

4.6 54 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 13 godz. 35 min
8 porcji

Składniki

  • 200 g zielonej soczewicy, suszonej Melvit
  • 400 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia soczewicy
  • 20 g grzybów, suszonych pokrojonych na kawałki
  • gorąca woda ilość do namoczenia grzybów
  • 150 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 20 - 25 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 200 - 220 g cieciorki, suszonej Melvit, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
  • 1000 g soku wielowarzywnego (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 4 goździki
  • ½ - ¾ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • 1 - 2 łyżeczki czarnuszki Melvit
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 200 g liści szpinaku baby, świeżych

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 13.8 g
Kalorie 1086.5 kJ / 259.5 kcal
Tłuszcz 7.5 g
Błonnik 9.1 g
Węglowodany 41.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...