Urządzenia i Akcesoria
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 13 godz. 35 min
8 porcji
Składniki
-
200 g zielonej soczewicy, suszonej Melvit
-
400 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia soczewicy
-
20 g grzybów, suszonych pokrojonych na kawałki
-
gorąca woda ilość do namoczenia grzybów
-
150 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
20 - 25 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
15 g oleju rzepakowego
-
200 - 220 g cieciorki, suszonej Melvit, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
-
1000 g soku wielowarzywnego (patrz wskazówka)
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
3 liście laurowe, suszone
-
4 goździki
-
½ - ¾ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
½ łyżeczki kurkumy, mielonej
-
¾ - 1 łyżeczka soli
-
1 - 2 łyżeczki czarnuszki Melvit
-
1 łyżeczka przyprawy garam masala
-
200 g liści szpinaku baby, świeżych
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
13.8 g
Kalorie
1086.5 kJ /
259.5 kcal
Tłuszcz
7.5 g
Błonnik
9.1 g
Węglowodany
41.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PEŁNE ZDROWIA
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1 godz.
Dal makhani z soczewicy
50 min
Curry z soczewicą (dal)
40 min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 godz.
Dahl z mleczkiem kokosowym i szpinakiem
55 min
Tadżin - marokański gulasz wegetariański z dyni
40 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min
Wegańskie "chili con carne"
1 godz.
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min