
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g zielonej soczewicy, suszonej Melvit
- 400 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia soczewicy
- 20 g grzybów, suszonych pokrojonych na kawałki
- gorąca woda ilość do namoczenia grzybów
- 150 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 20 - 25 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 15 g oleju rzepakowego
- 200 - 220 g cieciorki, suszonej Melvit, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
- 1000 g soku wielowarzywnego (patrz wskazówka)
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 3 liście laurowe, suszone
- 4 goździki
- ½ - ¾ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 łyżeczki czarnuszki Melvit
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 259.5 kcal / 1086.5 kJ
- Białko
- 13.8 g
- Tłuszcz
- 7.5 g
- Węglowodany
- 41.2 g
- Błonnik
- 9.1 g