Wersje kompatybilne
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g tofu, średnio twardego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 2 łyżeczki soli
- wrząca woda, do zalania tofu
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 ząbek czosnku
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość (pokrojona w 2 mm plastry) do dekoracji
- 5 g kolendry, świeżej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 70 g sosu sojowego
- 500 g wody
- 50 g brązowego cukru
- 10 g octu ryżowego
- 200 g białej kapusty, pokrojonej na 5 cm kawałki
- 160 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 120 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 100 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 20 g oleju
- 150 g komosy ryżowej (quinoa)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g zielonego groszku, mrożonego
- ziarna sezamu, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1602.5 kJ / 383 kcal
- Białko
- 17.3 g
- Węglowodany
- 54.8 g
- Tłuszcz
- 12.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Błonnik
- 9 g
- Sód
- 1019.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kaszy quinoa
40 min
Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów
55 min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10 min
Wegetariański poke bowl
50 min
Sałatka z komosą ryżową, jarmużem i jajkiem
40 min
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z pieczoną dynią i granatem
1h
Sałatka z komosy ryżowej z ziarnami słonecznika
40 min
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
55 min
Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem
1h
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 min
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
40 min
Wegetariański gulasz z tofu
30 min