Sycylijska caponata
TM5 TM6

Sycylijska caponata

4.1 (27 ocen)

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 - 350 g bakłażana, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 120 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 80 g selera naciowego, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 150 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 40 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 40 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 50 g czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 gałązki liści bazylii, świeżych, posiekanych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
515 kJ / 123 kcal
Białko
2.1 g
Węglowodany
14 g
Tłuszcz
6.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy