Wersje kompatybilne
Sałatka z kaszą gryczaną, młodą kapustą i boczkiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 120 g kaszy gryczanej, prażonej
- 30 g oleju rzepakowego
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
- 150 g szynki gotowanej, wędzonej pokrojonej w 0,5 cm kostkę
- 800 g kapusty, młodej, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 30 g soku z cytryny
- 200 g młodej marchewki, pokrojonej na kawałki
- 1 pęczek koperku, świeżego, tylko liście
- 1 pęczek cebuli dymki, zielonej części, posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2188.7 kJ / 522.8 kcal
- Białko
- 18 g
- Węglowodany
- 41.5 g
- Tłuszcz
- 35.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.2 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Sód
- 917.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gotowanie 200 g kaszy orkiszowej pęczak
35 Min
Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem
15 godz. 10 min
Placki warzywne z botwinką
30 Min
Tabbouleh z surowymi warzywami
1hod. 45min
Musztarda pomarańczowa
15 Min
Sałatka z fasolką szparagową i serem feta
1 Std.
Sałatka z szynką, serem i awokado
15 Min
Sałatka z kalafiorem romanesco, gruszką i serem roquefort
25 Min
Sałatka z kaszą jaglaną, kalarepą i bobem
1 Std.
Roladki z ogórka
30 Min
Surówka z kalafiora i brokuła w orientalnym sosie
25 Min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1h 10 min