Gruziński rosół z mięsem z kurczaka i żółtkami (czichirtma)

Gruziński rosół z mięsem z kurczaka i żółtkami (czichirtma)

4.2 87 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz.
6 porcji

Składniki

  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki
  • 20 g kolendry, świeżej (10 g całych gałązek i 10 g tylko liści), plus dodatkowa ilość do podania
  • 700 - 800 g nóg z kurczaka, ze skórą i kością przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
  • 1300 g wody
  • 170 g marchewki pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 85 g selera naciowego pokrojonego w 2 cm kostkę
    85 g korzenia selera, pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1 cebula szalotka (ok. 60 g), przekrojona na pół
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 - 25 g białego octu winnego plus dodatkowa ilość do podania
  • 4 żółtka
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 255.1 kcal / 1068.2 kJ
Białko 22.8 g
Tłuszcz 15.8 g
Węglowodany 7.4 g
Błonnik 1.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...