Gruziński rosół z mięsem z kurczaka i żółtkami (czichirtma)
TM5 TM6

Gruziński rosół z mięsem z kurczaka i żółtkami (czichirtma)

4.2 (78 ocen)

Składniki

  • 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
  • 20 g kolendry, świeżej (10 g całych gałązek i 10 g tylko liści), plus dodatkowa ilość do podania
  • 700 - 800 g nóg z kurczaka, ze skórą i kością, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
  • 1300 g wody
  • 170 g marchewki, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 85 g selera naciowego, pokrojonego w 2 cm kostkę
    lub 85 g korzenia selera, pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1 cebula szalotka (ok. 60 g), przekrojona na pół
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 - 25 g białego octu winnego, plus dodatkowa ilość do podania
  • 4 żółtka
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1068.2 kJ / 255.1 kcal
Białko
22.8 g
Węglowodany
7.4 g
Tłuszcz
15.8 g
Błonnik
1.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy