Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g kiełbasy, wieprzowej, wędzonej (np. śląskiej lub toruńskiej), pokrojonej w półplasterki
- 700 g czerwonej kapusty, pokrojonej na 5 cm kawałki
- 350 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g rodzynek
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 - 20 g cukru
- 2 goździki
- 2 liście laurowe, suszone
- 200 g czerwonego wina, wytrawnego
- 150 - 200 g wody
- 1 - 2 łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 - 20 g mąki ziemniaczanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1284 kJ / 306 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 38.8 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Błonnik
- 7.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bigos z kiełbasą i ziemniakami
1 Std. 20 Min
Wegetariański kapuśniak z białej kapusty
40min
Zapiekanka ziemniaczana z cebulą
1h 10 min
Kapuśniak kaszubski
45 min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1h
Wielkanocna zupa gulaszowa z białą kiełbasą
40min
Ciasto kalafiorowe
1h 15min
Wiejska zapiekanka z purée z brukwi
2h 20min
Marchewka z kuminem
35 min
Cebule faszerowane wątróbką
1 godz. 55 min
Kiszony kalafior w różowej marynacie
45 min
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40min