
Wersje kompatybilne
Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sałatka
- 1000 g wody
- 300 g młodych marchewek (dł. 5-7 cm), przekrojonych wzdłuż na pół
- 2 łyżeczki soli
- 200 g makaronu, suchego typu fusilli
- 80 g rukoli
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 80 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na paski
Dressing balsamiczny
- 40 g oliwy z oliwek
- 15 g octu balsamicznego
- 15 g soku z cytryny
- 20 g syropu klonowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
Serwowanie
- 2 łyżki ziaren sezamu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 455.8 kcal / 1908.1 kJ
- Białko
- 13.3 g
- Tłuszcz
- 17.5 g
- Węglowodany
- 69.5 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Sód
- 892.5 mg