Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką

Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką

4.7 102 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

Sałatka
  • 1000 g wody
  • 300 g młodych marchewek (dł. 5-7 cm), przekrojonych wzdłuż na pół
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g makaronu, suchego typu fusilli
  • 80 g rukoli
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 80 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na paski
Dressing balsamiczny
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 15 g octu balsamicznego
  • 15 g soku z cytryny
  • 20 g syropu klonowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
Serwowanie
  • 2 łyżki ziaren sezamu (patrz wskazówka)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 892.5 mg
Białko 13.3 g
Kalorie 1908.1 kJ / 455.8 kcal
Tłuszcz 17.5 g
Błonnik 8.8 g
Tłuszcz nasycony 2.4 g
Węglowodany 69.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...