Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką

Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką

4.7 96 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

Sałatka
  • wody
    1000 g
  • młodych marchewek (dł. 5-7 cm), przekrojonych wzdłuż na pół
    300 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • makaronu, suchego typu fusilli
    200 g
  • rukoli
    80 g
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
    240 g
  • suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na paski
    80 g
Dressing balsamiczny
  • oliwy z oliwek
    40 g
  • octu balsamicznego
    15 g
  • soku z cytryny
    15 g
  • syropu klonowego
    20 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • ziół prowansalskich, suszonych
    1 łyżeczka
Serwowanie
  • ziaren sezamu (patrz wskazówka)
    2 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 455.8 kcal / 1908.1 kJ
Białko 13.3 g
Tłuszcz 17.5 g
Węglowodany 69.5 g
Błonnik 8.8 g
Tłuszcz nasycony 2.4 g
Sód 892.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...