Cytrynowo-ziołowe burgery z łososia z cukinią w parmezanie
TM5 TM6

Cytrynowo-ziołowe burgery z łososia z cukinią w parmezanie

4.5 (35 ocen)

Składniki

Cukinia w parmezanie

  • 500 g cukinii, pokrojonej w słupki (5 x 1 cm)
  • 60 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
  • 60 g białego chleba, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Majonez

  • 150 g oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Burgery z łososia

  • 60 g cebuli szalotki, pokrojonej na połówki
  • 1 łyżka estragonu, świeżego, pokrojonego na kawałki
    lub 1 łyżeczka estragonu, suszonego
  • 5 g koperku, świeżego
  • 400 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 80 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny, ekologicznej
  • ½ łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek, do smażenia

Dodatki

  • 4 bułki do burgerów
  • 8 liści sałaty
  • 160 g pomidorków cherry, pokrojonych na połówki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4110 kJ / 982 kcal
Białko
40 g
Węglowodany
53 g
Tłuszcz
68 g
Błonnik
4.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy