Cytrynowo-ziołowe burgery z łososia z cukinią w parmezanie

Cytrynowo-ziołowe burgery z łososia z cukinią w parmezanie

4.5 40 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Cukinia w parmezanie
  • 500 g cukinii pokrojonej w słupki (5 x 1 cm)
  • 60 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 60 g białego chleba pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
Majonez
  • 150 g oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Burgery z łososia
  • 60 g cebuli szalotki pokrojonej na połówki
  • 1 łyżka estragonu, świeżego pokrojonego na kawałki
    1 łyżeczka estragonu, suszonego
  • 5 g koperku, świeżego
  • 400 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 80 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej
  • ½ łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek do smażenia
Dodatki
  • 4 bułki do burgerów
  • 8 liści sałaty
  • 160 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 982 kcal / 4110 kJ
Białko 40 g
Tłuszcz 68 g
Węglowodany 53 g
Błonnik 4.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...