Wersje kompatybilne
Zapiekanka z mielonym mięsem, bakłażanem i cukinią
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g sera mozzarella, pokrojonego na kawałki
- 300 g bakłażana, pokrojonego w 1 cm plastry
- 250 g cukinii, pokrojonej w 1 cm plastry
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do posolenia bakłażana
- 200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego
-
300
g pomidorów, dojrzałych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
lub 300 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
5
g oregano, świeżego, tylko liście
lub 1 łyżeczkę oregano, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1920.4 kJ / 459 kcal
- Białko
- 27.8 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 32.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 21.6 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 751.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zapiekanka pasterska z serem cheddar
1h 10 min
Lasagne niskowęglowodanowa
1h 30min
Cukinia faszerowana
1 Std. 40 Min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1h
Królik w sosie 'Marengo'
1h 10 min
Mizza (pizza na mięsnym spodzie)
1h 55min
Ziołowa frittata z ricottą
55 min
Warzywa faszerowane kurczakiem i ryżem z pietruszkową kruszonką
1u. 50min
Lekka lasagne z cukinią
55 min
Sałatka z indykiem i awokado
35 min
Kurczak w sosie zapiekany pod ciastem francuskim
55 min
Flan z ricottą, szpinakiem i pistacjami
30 min