![Kaczka w pięciu smakach z grzybami, azjatyckimi warzywami i ryżem Kaczka w pięciu smakach z grzybami, azjatyckimi warzywami i ryżem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5405C754-B401-4268-9C5A-AAEB2BAA7141/Derivates/B4CE5F4C-8DF1-47CD-91CD-C7F6B170D17B.jpg)
Wersje kompatybilne
Kaczka w pięciu smakach z grzybami, azjatyckimi warzywami i ryżem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2-3 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych (opcjonalnie)
- 250 g grzybów, świeżych
-
700
g pierś z kaczki, ze skórą, bez kości
lub 700 g filetów z piersi kurczaka, ze skórą - 2 - 3 łyżki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku, kupnej lub wykonanej w TM (patrz wskazówki)
- 2 szczypty soli
- 1200 g wody
-
2
łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) - 80 g sosu sojowego
- 200 g ryżu długoziarnistego
-
200
g kapusty pak choi, pokrojonej na kawałki
lub 200 g kapusty pekińskiej, pokrojonej na kawałki - 100 g różyczek brokułu, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (10 g)
- 3 - 4 łyżki miodu (ok. 80 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2218 kJ / 530.1 kcal
- Białko
- 44.1 g
- Węglowodany
- 63.2 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 1336.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wołowina teriyaki z ryżem
1h 50min
Korma z owoców morza
40min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35 Min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40min
Polędwica z tuńczyka w nori
1h
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45min
Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
2 godz. 10 min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1h 50min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2h
Wieprzowina stir-fry z warzywami
1 Std. 20 Min
Jiaozi z wołowiną i porem
1 Std. 30 Min
Kurczak generała Tso
40min