
Wersje kompatybilne
Kaczka w pięciu smakach z grzybami, azjatyckimi warzywami i ryżem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2-3 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych
- 250 g grzybów, świeżych
-
700
g pierś z kaczki, ze skórą, bez kości
lub 700 g filetów z piersi kurczaka, ze skórą - 2 - 3 łyżki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku kupnej lub wykonanej w TM (patrz wskazówki)
- 2 szczypty soli
- 1200 g wody
-
2
łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) - 80 g sosu sojowego
- 200 g ryżu długoziarnistego
-
200
g kapusty pak choi pokrojonej na kawałki
lub 200 g kapusty pekińskiej pokrojonej na kawałki - 100 g różyczek brokułu pokrojonych na 2 cm kawałki
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (10 g)
- 3 - 4 łyżki miodu (ok. 80 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 530.1 kcal / 2218 kJ
- Białko
- 44.1 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Węglowodany
- 63.2 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Sód
- 1336.8 mg