
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g wody
- 320 g makaronu, suchego typu fusilli
- 1 ½ łyżeczki soli
-
400 - 450
g różyczek brokułu (ok. 2 cm wielkości)
lub 400 - 450 g różyczek brokułu, mrożonych uprzednio rozmrożonych - 80 - 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 250 g mleka
- 150 g gorgonzoli, pikantnej
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 544.3 kcal / 2278.8 kJ
- Białko
- 23.3 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Węglowodany
- 76 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Sód
- 1039 mg