![Makaron z brokułem w sosie z gorgonzoli Makaron z brokułem w sosie z gorgonzoli](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/75ab1dea-55bb-4ede-9b7a-1f57a8a88501/Derivates/019a6259-b784-45c3-be28-54c8f15a9cd5.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g wody
- 320 g makaronu, suchego, typu fusilli
- 1 ½ łyżeczki soli
-
400 - 450
g różyczek brokułu (ok. 2 cm wielkości)
lub 400 - 450 g różyczek brokułu, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - 80 - 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 250 g mleka
- 150 g gorgonzoli, pikantnej
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2278.8 kJ / 544.3 kcal
- Białko
- 23.3 g
- Węglowodany
- 76 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 1039 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Farfalle z mozzarellą i oliwkami
30 Min
Zapiekanka ryżowa z warzywami
1 Std.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1 Std.
Zapiekanka makaronowa z warzywami
1 Std.
Makaron ze szparagami w sosie serowym
45 Min
Gotowane warzywa zapiekane w sosie serowym
40 Min
Spaghetti z sosem szparagowym
55 Min
Kurczak z makaronem w sosie śmietanowym
35min
Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
45 Min
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1 Std.
Tagliatelle ze szpinakiem
30 Min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20 Min