
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1200 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 1 łyżeczka soli
-
200
g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
lub 200 g krewetek, gotowanych obranych, oczyszczonych - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego plus dodatkowe 1-2 łyżki, do skropienia krewetek
- 300 g cukinii pokrojonej w ok. 5 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 320 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżka szczypiorku, świeżego posiekanego
- 1 łyżka koperku, świeżego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 548 kcal / 2294.4 kJ
- Białko
- 24.5 g
- Tłuszcz
- 20 g
- Węglowodany
- 70 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.8 g
- Sód
- 719 mg