Makaron z krewetkami i cukinią
TM6 TM5

Makaron z krewetkami i cukinią

4.0 ( 595 ocen )

Składniki

  • 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
    lub 200 g krewetek, gotowanych obranych, oczyszczonych
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego plus dodatkowe 1-2 łyżki, do skropienia krewetek
  • 300 g cukinii pokrojonej w ok. 5 mm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 320 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżka szczypiorku, świeżego posiekanego
  • 1 łyżka koperku, świeżego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
548 kcal / 2294.4 kJ
Białko
24.5 g
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
70 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
10.8 g
Sód
719 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy