Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g nasion soi, suchych
- 1500 g wody
- 150 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- masło, do natłuszczenia formy i do ułożenia na wierzchu masy
- bułka tarta, do oprószenia formy
- 2 jajka
- 70 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki tymianku, suszonego
-
100
g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
lub 100 g pestek dyni
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 617.3 kJ / 147.4 kcal
- Białko
- 7.4 g
- Węglowodany
- 11.3 g
- Tłuszcz
- 8.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.6 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 143.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1 godz. 10 min
Placek z hummusem z cieciorki
20 min
Pasztet warzywny z soczewicą
2 godz. 30 min
Pasztet z brukwi
2 Std. 5 Min
Ragout z marynowanym tofu
1hod. 40min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1h 30min
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
3hod.
Wegański ser
6 Std. 40 Min
Hummus z buraka
1h
Burgery z soczewicy i purée z bobu
1 godz. 10 min
Gołąbki kresowe z kaszą gryczaną i grzybami
1 Std. 35 Min
Falafele z bobu i cieciorki
50 Min