Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g cebuli, przekrojonej na pół
- 4 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 25 g oleju słonecznikowego
- 200 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
- 1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka soli
- 300 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 g mleczka kokosowego
- 20 g kolendry, świeżej
- 230 g indyjskiego sera paneer, pokrojonego w 2-3 cm kostkę (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1449 kJ / 346 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 26 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25 Min
Dal makhani
13 godz. 20 min
Chili z pieczoną dynią piżmową i czarną fasolą
45 min
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40 min
Curry z soczewicą (dal)
40 min
Paneer ze szpinakiem (Saag Paneer)
13h 5 min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1 Std. 20 Min
Paneer
4h 5min
Dal makhani z soczewicy
50 Min
Chana masala
35 min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Curry z serem paneer
5h