
Wersje kompatybilne
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, przekrojonego na pół
- 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczkę nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki brązowej gorczycy
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g pomidorów, pokrojonych na kawałki
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- 4 ½ łyżeczki soli
- 700 g wody
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 500 g różyczek kalafiora
- 100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- kolendra, świeża, drobno pokrojona, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 672 kJ / 160.6 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 5.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Sód
- 1783 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry z batatami i szpinakiem
40 dk
Kokosowy dhal z soczewicy
20min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30min
Curry z bakłażana, szpinaku i soczewicy
25min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 dk
Dal makhani
13h 20min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10min
Ragout z soczewicą i burakami
2h 10min
Peruwiańskie quinotto
35 dk
Wegetariańskie chili
1h 5min
Curry ziemniaczane (Ala hodi)
40 dk