Spaghetti z sosem bolognese z orzechów

Spaghetti z sosem bolognese z orzechów

4.6 806 ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

  • 40 g sera parmezan (opcjonalnie) pokrojonego na 3 cm kawałki
    40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g orzechów laskowych lub innych orzechów, np. włoskich, migdałów lub orzechów mieszanych
  • 2 - 3 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
  • 150 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
    150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 30 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 15 g liści bazylii, świeżych (opcjonalnie) plus dodatkowa ilość do dekoracji
    1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 2 szczypty cukru
  • ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, typu spaghetti (500 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 792.2 kcal / 3314.7 kJ
Białko 22.6 g
Tłuszcz 32.9 g
Węglowodany 106.6 g
Błonnik 11.6 g
Tłuszcz nasycony 2.7 g
Sód 26.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...