Spaghetti z sosem bolognese z orzechów
TM6 TM5

Spaghetti z sosem bolognese z orzechów

4.6 (645 ocen)

Składniki

  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki (opcjonalnie)
    lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki (opcjonalnie)
  • 150 g orzechów laskowych lub innych orzechów, np. włoskich, migdałów lub orzechów mieszanych
  • 2 - 3 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
  • 150 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
    lub 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 30 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 15 g liści bazylii, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji (opcjonalnie)
    lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej (opcjonalnie)
  • 2 szczypty cukru
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, typu spaghetti (500 g)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3314.7 kJ / 792.2 kcal
Białko
22.6 g
Węglowodany
106.6 g
Tłuszcz
32.9 g
Tłuszcz nasycony
2.7 g
Błonnik
11.6 g
Sód
26.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy