
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
40
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
(opcjonalnie)
lub 40 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki (opcjonalnie) - 150 g orzechów laskowych lub innych orzechów, np. włoskich, migdałów lub orzechów mieszanych
- 2 - 3 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
-
150
g pora pokrojonego w 2 cm plastry
lub 150 g cebuli przekrojonej na pół - 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 100 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 30 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
-
15
g liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
(opcjonalnie)
lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej (opcjonalnie) - 2 szczypty cukru
- ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 opakowanie makaronu, suchego, typu spaghetti (500 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 792.2 kcal / 3314.7 kJ
- Białko
- 22.6 g
- Tłuszcz
- 32.9 g
- Węglowodany
- 106.6 g
- Błonnik
- 11.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.7 g
- Sód
- 26.8 mg