Pilaw cielęcy
TM5 TM6

Pilaw cielęcy

4.5 (161 ocen)

Składniki

  • ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 g sera żółtego, np. emmentaler lub gouda, pokrojonego na kawałki
  • 70 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
  • 120 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
    lub 20 g masła klarowanego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ½ łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 600 g cielęciny, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 kawałek skórki z cytryny (2-3 cm), ekologicznej, bez białych błonek
  • 250 g wody
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2204 kJ / 527 kcal
Białko
41 g
Węglowodany
54 g
Tłuszcz
16 g
Błonnik
3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy