Placki porowe z mięsnym farszem
TM5 TM6

Placki porowe z mięsnym farszem

4.7 (761 ocen)

Składniki

Ciasto porowe

  • 15 g siemienia lnianego
  • 100 g wody, gorącej
  • ½ papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 400 g pora, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 180 g mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego

Farsz

  • 2 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych (opcjonalnie)
  • 70 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Placki porowe z mięsnym farszem

  • olej rzepakowy, do smażenia

Wartości odżywcze
na 4 porcje
Kalorie
11457.6 kJ / 2736.6 kcal
Białko
147.1 g
Węglowodany
231.9 g
Tłuszcz
148.3 g
Błonnik
30.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy