Warstwowa sałatka śledziowa z groszkiem i papryką

Warstwowa sałatka śledziowa z groszkiem i papryką

4.4 150 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    80 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    15 g
  • majonezu
    300 g
  • jogurtu greckiego
    200 g
  • ketchupu
    40 g
  • papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego plus 1-2 szczypty
    ½ łyżeczki
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • wody
    1000 g
  • ziemniaków sałatkowych, pokrojonych na kawałki
    400 g
  • jajka w temp. pokojowej
    4
  • zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
    250 g
    200 g zielonego groszku, świeżego
  • filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
    400 g
  • octu jabłkowego
    10 g
    10 g białego octu winnego
  • czerwonej cebuli przekrojonej na pół
    100 g
    100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • oleju lnianego tłoczonego na zimno
    10 g
    10 g oleju rzepakowego
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    200 g
  • ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
    150 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 528.2 kcal / 2210 kJ
Białko 21 g
Tłuszcz 39.8 g
Węglowodany 21.3 g
Błonnik 3.8 g
Tłuszcz nasycony 7.9 g
Sód 1163.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...