Warstwowa sałatka śledziowa z groszkiem i papryką

Warstwowa sałatka śledziowa z groszkiem i papryką

4.3 151 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 300 g majonezu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 40 g ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 1-2 szczypty
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1000 g wody
  • 400 g ziemniaków sałatkowych, pokrojonych na kawałki
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 250 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
    200 g zielonego groszku, świeżego
  • 400 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 10 g octu jabłkowego
    10 g białego octu winnego
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
    100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 10 g oleju lnianego tłoczonego na zimno
    10 g oleju rzepakowego
  • 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 528.2 kcal / 2210 kJ
Białko 21 g
Tłuszcz 39.8 g
Węglowodany 21.3 g
Błonnik 3.8 g
Tłuszcz nasycony 7.9 g
Sód 1163.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...