
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 300 g majonezu
- 200 g jogurtu greckiego
- 40 g ketchupu
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 1-2 szczypty
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1000 g wody
- 400 g ziemniaków sałatkowych, pokrojonych na kawałki
- 4 jajka w temp. pokojowej
-
250
g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
lub 200 g zielonego groszku, świeżego - 400 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
10
g octu jabłkowego
lub 10 g białego octu winnego -
100
g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
lub 100 g cebuli przekrojonej na pół -
10
g oleju lnianego tłoczonego na zimno
lub 10 g oleju rzepakowego - 200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 150 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 528.2 kcal / 2210 kJ
- Białko
- 21 g
- Tłuszcz
- 39.8 g
- Węglowodany
- 21.3 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.9 g
- Sód
- 1163.2 mg