Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)

Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)

3.8 202 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji

Składniki

Pulpety wieprzowe
  • płatków owsianych bezglutenowych (patrz wskazówka)
    70 g
    70 g płatków owsianych, górskich
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    10 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    60 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oleju rzepakowego
    20 g
  • mięsa wieprzowego, mielonego z szynki, podzielonego na kawałki
    700 g
  • tymianku, suszonego
    1 ½ łyżeczki
  • jajka rozm. M
    2
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¾ łyżeczki
  • soli
    1 ½ łyżeczki
Sos porowy
  • pora tylko biała i jasnozielona część, pokrojona w 1 cm plastry
    350 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
  • skrobi ziemniaczanej
    3 łyżeczki
  • wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
    250 g
  • mleka
    300 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 - 30 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • tymianku, suszonego
    ¾ łyżeczki
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
  • liść laurowy, suszony
    1
  • ziarna ziela angielskiego
    2
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 459.2 kcal / 1922.5 kJ
Białko 32.7 g
Tłuszcz 29.5 g
Węglowodany 19.3 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 14.5 g
Sód 648.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...