Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 - 80 g ogórków kiszonych, pokrojonych na kawałki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 200 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 75 g koncentratu pomidorowego
- 35 g cukru
- 5 - 10 g octu, spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g filetów ze śledzi, solonych, a'la Matjas, opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 3 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1122 kJ / 268 kcal
- Białko
- 18.5 g
- Węglowodany
- 13.1 g
- Tłuszcz
- 16.7 g
- Błonnik
- 1.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Paprykarz ze śledziem
1h 30min
Śledzie po wileńsku
13h 45min
Śledzie w konfiturze z czerwonej cebuli
25hod. 15min
Śledzie po japońsku
45min
Śledzie po wiejsku
25j 10 menit
Śledzie w sosie makowym
1h 30min
Śledzie w sosie musztardowym
10 godz. 15 min
Warstwowa sałatka śledziowa z groszkiem i papryką
3h 30min
Ryba po kaszubsku
30min
Śledzie po kaszubsku
13h 45min
Hekele
2u. 40min
Śledzie po cygańsku
2h 20min