Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 120 g ryżu białego
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
-
50
g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
lub 50 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki - 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- 300 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas, opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2 cm kawałki
- sól, ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony, ilość do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 731.6 kJ / 174.8 kcal
- Białko
- 9.2 g
- Węglowodany
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 8.6 g
- Błonnik
- 1.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Śledzie po wileńsku
13h 45 min
Śledzie w konfiturze z czerwonej cebuli
25h 15min
Śledzie w zalewie paprykowej
2u. 45min
Śledzie po wiejsku
25sa 10 dk
Tatar ze śledzia
10min
Pasta jajeczna z makrelą i chrzanem
1h
Śledzie w sosie musztardowym
10 Std. 15 Min
Śledzie po kaszubsku
13h 45 min
Hekele
2 godz. 40 min
Śledzie po cygańsku
2h 20 min
Paprykarz à la szczeciński
45 min
Pasta z makreli wędzonej
20min