
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 4 filety ze śledzi, solone, a’la Matjas (ok. 400 g), opłukane (patrz wskazówka), pokrojone na 4 cm kawałki
- 20 g maku
- 80 g majonezu
- 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu gęstej
- 5 g musztardy np. miodowej, rosyjskiej, dijon (zależnie od preferencji)
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- koperek, świeży tylko liście, posiekane, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 375.8 kcal / 1572.5 kJ
- Białko
- 24 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Węglowodany
- 6.5 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.9 g
- Sód
- 216.5 mg
Alternatywne przepisy
Korzenny śledź z jabłkiem
2 godz. 30 min
Biała kiełbasa pieczona w sosie piwno-cebulowym
1 godz.
Roladki z ogórka
30 min
Pulpety z karpia w galarecie
4 godz. 10 min
Śledzie w konfiturze z czerwonej cebuli
25 godz. 15 min
Śledzie po japońsku
45 min
Śledzie po wiejsku
25 godz. 10 min
Śledzie po kaszubsku
13 godz. 45 min
Śledzie po wileńsku
13 godz. 45 min
Hekele
2 godz. 40 min
Śledzie w sosie musztardowym
10 godz. 15 min
Śledzie w zalewie paprykowej
2 godz. 45 min