
Urządzenia i Akcesoria
Śledzie w sosie makowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
150 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
4 filety ze śledzi, solone, a’la Matjas (ok. 400 g), opłukane (patrz wskazówka), pokrojone na 4 cm kawałki
-
20 g maku
-
80 g majonezu
-
150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu gęstej
-
5 g musztardy np. miodowej, rosyjskiej, dijon (zależnie od preferencji)
-
1 łyżeczka curry, mielonego
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
koperek, świeży tylko liście, posiekane, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
375.8 kcal /
1572.5 kJ
Białko
24 g
Tłuszcz
28 g
Węglowodany
6.5 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
6.9 g
Sód
216.5 mg