
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pulpety z karpia
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g masła
- olej rzepakowy do natłuszczenia przystawki Varoma
- 350 - 400 g filetów z karpia bez skóry i ości, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 60 g kaszy manny
- 1 jajko
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ¼ łyżeczki soli
Galareta
- 20 g żelatyny w proszku
- 1050 g wody
- 15 g sosu sojowego
- 100 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego w 5 mm plastry
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
lub biały ocet winny do skropienia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 134.1 kcal / 561.5 kJ
- Białko
- 13.8 g
- Tłuszcz
- 5.6 g
- Węglowodany
- 8.3 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Sód
- 678.3 mg