Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 25 g grzybów, suszonych
- 200 g wody, wrzącej
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Oładki ziemniaczane
- 1000 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
- 100 g mąki pszennej
- 70 g skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy, do smażenia
- kwaśna śmietana, 18% tłuszczu, do podania
- szczypiorek, świeży, posiekany, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1860.7 kJ / 444.7 kcal
- Białko
- 11.9 g
- Węglowodany
- 58 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Błonnik
- 5.1 g
- Sód
- 838.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Placki z chleba z sosem czosnkowo-ziołowym
50min
Litewskie bliny pszenno-owsiane
1 Std. 10 Min
Hiszpański omlet ziemniaczany
40 Min
Pamoczka grodzieńska
5min
Naleśniki z nadzieniem ruskim
45 Min
Kniszki ziemniaczane
2h
Kibiny litewskie
25 Min
Placki à la pizza z sosem czosnkowym
45 Min
Sycylijskie arancini
2 Std. 50 Min
Podhalańskie moskole
1 godz.
Chrupiący placek z rzodkiewkami i jajkiem (flammkuchen)
1 godz. 15 min
Pielmieni
1 Std. 10 Min