Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gołąbki
- 250 g boczniaków, świeżych, pokrojonych na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na kawałki
- 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 500 g mięsa z indyka, bez skóry i kości, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego, ciemnego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 8 - 10 liści kapusty pekińskiej, dużych
- 1200 g wody
- 200 g ryżu brązowego
Sos
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na kawałki
- 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
- 3 ząbki czosnku
-
15
g skrobi kukurydzianej
lub 15 g skrobi ziemniaczanej - 350 g wody
- 80 g octu ryżowego
- 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ¼ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1990 kJ / 475.3 kcal
- Białko
- 28.8 g
- Węglowodany
- 72.7 g
- Tłuszcz
- 11.2 g
- Błonnik
- 8.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tajskie pulpeciki z ryżem
45min
Gołąbki z liści winogron z kaszą jaglaną
1h 30min
Gołąbki z dorszem
1 godz. 20 min
Tajskie kotlety rybne
1h 15min
Azjatycka zupa warzywna z tofu
1h 30min
Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku
1h 15min
Kartacze z mięsem
1h
Azjatyckie curry z dynią i żeberkami
1u. 40min
Orientalna zupa z makaronem i sajgonki na parze
1h
Pierożki shaomai
2 godz.
Azjatyckie spring rolls
1 godz. 20 min
Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym
1h 50min