
Wersje kompatybilne
Vitello tonnato - mięso na zimno z sosem z tuńczyka
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 - 1000 g cielęciny (rumsztyk), w jednym kawałku
- 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
- sól, do przyprawienia mięsa
- pieprz czarny, mielony, do przyprawienia mięsa
- 1000 g wody
Sos z tuńczyka
- 300 g oleju słonecznikowego
- 1 puszka tuńczyka, w oleju, (waga ryby 130 g), odsączonego z zalewy
- 15 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 5 filetów z anchois, w oleju, odsączonych z zalewy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 25 g soku z cytryny
- 1 - 2 szczypty soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2748.7 kJ / 657 kcal
- Białko
- 35.7 g
- Węglowodany
- 0.7 g
- Tłuszcz
- 56.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.4 g
- Błonnik
- 0.1 g
- Sód
- 424.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami
1h 40min
Pasztet z kaczki z żurawiną
2h 15min
Tapenada
5 min
Pâté z wędzonego pstrąga
1h 20 min
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50min
Dressing z sera pleśniowego w stylu amerykańskim
5 min
Terrina z łososia i ricotty
4 godz. 35 min
Koktajl z krewetek
45 Min
Masło z gorgonzolą i pieczonym czosnkiem
1h 10 min
Sos cytrynowy
20min
Miniquiche'e z konfitowaną kaczką (z osłoną noża miksującego)
5h
Sos z czerwonego wina
40 min