Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g żeberek wieprzowych, pasków, z kością, pokrojonych na 4 części
- ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 150 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- 100 g zielonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 50 g oliwy z oliwek
- 130 g wody
- 1 liść laurowy, suszony
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2315.3 kJ / 553 kcal
- Białko
- 25 g
- Węglowodany
- 31 g
- Tłuszcz
- 38 g
- Tłuszcz nasycony
- 12 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Sód
- 769 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karkówka z Varomy z kapustą i ziemniakami
1h
Schab duszony w sosie
50 Min
Karkówka z cebulą
1h 45min
Golonka w sosie piwnym
2hod. 20min
Żeberka w sosie słodko-kwaśnym
40 min
Gulasz wieprzowy w stylu greckim
35 min
Gulasz wołowy z papryką
1 Std. 25 Min
Śródziemnomorskie skrzydełka z ziołowo-pomarańczowym ryżem
1h
Gulasz poleszucki
1h 15min
Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką
50 Min
Sauté z cielęciny
1 Std. 25 Min
Schab z kiszoną kapustą
50 Min