Żur z klopsikami na Varomie

Żur z klopsikami na Varomie

4.0 268 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji

Składniki

Klopsiki chrzanowe
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia wkładu i dolnej części przystawki Varoma
  • ząbki czosnku
    2 - 3
  • mięsa wieprzowego, mielonego
    500 g
  • chrzanu, tartego ze słoika
    60 - 70 g
  • jajko
    1
  • bułki tartej
    30 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 łyżeczka
  • tymianku, suszonego
    1 łyżeczka
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno pokrojonej (opcjonalnie)
    2 - 3 gałązki
Żur
  • wody
    1500 g
  • liście laurowe, suszone
    2
  • ziarna ziela angielskiego
    2
  • grzyby, suszone wcześniej namoczone w wodzie
    1 - 2
  • boczku wędzonego, bez skóry i kości parzonego, pokrojonego na kawałki
    250 - 300 g
  • marchewki przekrojonej na pół
    100 g
  • korzenia pietruszki
    40 g
  • korzenia selera przekrojonego na pół
    70 g
  • pora tylko białej części
    40 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    60 - 70 g
  • zakwasu na żurek płynnego
    450 - 500 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 płaska łyżeczka
  • śmietany, 18% tłuszczu
    100 g
  • majeranku, suszonego
    1 łyżeczka
  • chrzanu, tartego ze słoika
    20 g
  • cukru (opcjonalnie)
    1 łyżeczka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 489 kcal / 2047 kJ
Białko 17.9 g
Tłuszcz 37.5 g
Węglowodany 24.2 g
Błonnik 3.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...