
Urządzenia i Akcesoria
Żur z klopsikami na Varomie
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji
Składniki
Klopsiki chrzanowe
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia wkładu i dolnej części przystawki Varoma
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
500 g mięsa wieprzowego, mielonego
-
60 - 70 g chrzanu, tartego ze słoika
-
1 jajko
-
30 g bułki tartej
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego
-
2 - 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno pokrojonej (opcjonalnie)
Żur
-
1500 g wody
-
2 liście laurowe, suszone
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 - 2 grzyby, suszone wcześniej namoczone w wodzie
-
250 - 300 g boczku wędzonego, bez skóry i kości parzonego, pokrojonego na kawałki
-
100 g marchewki przekrojonej na pół
-
40 g korzenia pietruszki
-
70 g korzenia selera przekrojonego na pół
-
40 g pora tylko białej części
-
60 - 70 g cebuli przekrojonej na pół
-
450 - 500 g zakwasu na żurek płynnego
-
1 ½ łyżeczki soli
-
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
100 g śmietany, 18% tłuszczu
-
1 łyżeczka majeranku, suszonego
-
20 g chrzanu, tartego ze słoika
-
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
489 kcal /
2047 kJ
Białko
17.9 g
Tłuszcz
37.5 g
Węglowodany
24.2 g
Błonnik
3.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SEZON NA THERMOMIX®
70 Przepisów
Polska
Polska