Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Klopsiki chrzanowe
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia wkładu i dolnej części przystawki Varoma
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 500 g mięsa wieprzowego, mielonego
- 60 - 70 g chrzanu, tartego, ze słoika
- 1 jajko
- 30 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 2 - 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, drobno pokrojonej (opcjonalnie)
Żur
- 1500 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 - 2 grzyby, suszone, wcześniej namoczone w wodzie
- 250 - 300 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, parzonego, pokrojonego na kawałki
- 100 g marchewki, przekrojonej na pół
- 40 g korzenia pietruszki
- 70 g korzenia selera, przekrojonego na pół
- 40 g pora, tylko białej części
- 60 - 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 450 - 500 g zakwasu na żurek, płynnego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 20 g chrzanu, tartego, ze słoika
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2047 kJ / 489 kcal
- Białko
- 17.9 g
- Węglowodany
- 24.2 g
- Tłuszcz
- 37.5 g
- Błonnik
- 3.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa fasolowa z pulpecikami
50 min
Barszcz czerwony z mięsem
1h 5min
Minestrone z kurczakiem
50 min
Zupa ogórkowa
30 min
Zupa grochowa
1h
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
40 min
Gulasz ziemniaczany
1 godz. 10 min
Barszcz biały wielkanocny
1 godz. 10 min
Knelki z piersi kurczaka
1 godz. 20 min
Góralska czosnianka z pulpecikami
1h 35 min.
Barszcz do pasztecików
2u. 5min
Pulpety, o rety! Beaty Dobroszek-Trzebskiej
1 godz. 10 min