Żur z klopsikami na Varomie
TM5 TM6

Żur z klopsikami na Varomie

Składniki

Klopsiki chrzanowe

  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia wkładu i dolnej części przystawki Varoma
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa wieprzowego, mielonego
  • 60 - 70 g chrzanu, tartego, ze słoika
  • 1 jajko
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 2 - 3 gałązki natki pietruszki, drobno pokrojonej (opcjonalnie)

Żur

  • 1500 g wody
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 - 2 grzyby, suszone, wcześniej namoczone w wodzie
  • 250 - 300 g boczku wędzonego, parzonego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g marchewki, przekrojonej na pół
  • 40 g korzenia pietruszki
  • 70 g korzenia selera, przekrojonego na pół
  • 40 g pora, tylko białej części
  • 60 - 70 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 450 - 500 g zakwasu na żurek, płynnego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 20 g chrzanu, tartego, ze słoika
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2047 kJ / 489 kcal
Białko
17.9 g
Węglowodany
24.2 g
Tłuszcz
37.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo®  i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów  – bez żadnych haczyków! 

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie