Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 450 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 2 cm plastry
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g pieczarek, pokrojonych w 2-3 mm plastry
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 100 g mleka
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 75 g białego wermutu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 804 kJ / 192 kcal
- Białko
- 25.87 g
- Węglowodany
- 4.6 g
- Tłuszcz
- 7.8 g
- Błonnik
- 0.83 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak z sosem pieczarkowym i ziemniakami
1 Std.
Schab duszony w sosie
50min
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
50min
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym i purée ziemniaczane
45min
Polędwica w sosie musztardowym
1 Std. 30 Min
Polędwiczki wieprzowe w papilotach z czosnkiem i porem
45min
Filet z indyka w zielonej marynacie
1 godz. 5 min
Polędwica wieprzowa i soczewica ze szpinakiem
20 Min
Polędwiczki wieprzowe w sosie z pora i tymianku z kaszą gryczaną
55 min
Polędwiczka wieprzowa w sosie porowym z ryżem basmati
45min
Polędwiczki wieprzowe na Varomie
2h 15min
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
45min