![Risotto z owocami morza Risotto z owocami morza](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8EBD29BD-6413-49D5-8FBF-97C4881340D1/Derivates/5DC51548-2CA5-4C65-AAAD-88B58D346A71.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g krewetek surowych, nieobranych
- 700 g wody
- 50 g oliwy z oliwek
- 70 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pomidorów, bez skóry, pokrojonych na kawałki
-
100
g zielonej papryki, pokrojonej na kawałki
lub 100 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki - 250 g ryżu do risotto, np. arborio
- 400 g ryb i owoców morza, mieszanych, świeżych lub rozmrożonych (płyn z rozmrażania zachować)
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2144.8 kJ / 512 kcal
- Białko
- 37 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1435 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryż z owocami morza i chorizo
1h 5min
Małże w mleku kokosowym i curry
1 Std. 10 Min
Gulasz z ryb i owoców morza
45 Min
Ryż z owocami morza
1h 15min
Omułki w śmietanowym sosie z białego wina
45 Min
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 Min
Korma z owoców morza
40 Min
Małże po marynarsku
1h 15min
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35 min
Risotto szparagowe
20 Min
Risotto z krewetkami
45 Min
Risotto z grzybami
1h 5min