Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)

Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)

4.4 48 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcji

Składniki

  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    2
  • pomidorów pokrojonych w ćwiartki
    150 g
  • trawy cytrynowej, świeżej
    50 g
  • korzenia galangalu, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    15 g
  • tajskiego sosu chili
    100 g
  • wody
    1000 g
  • liści limonki Kaffir, suszonych
    8
    8 liści limonki Kaffir, świeżych
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • filetów rybnych (np. dorsz, leszcz), pokrojonych na kawałki
    250 g
  • boczniaków, świeżych przekrojonych na pół
    120 g
  • cukru palmowego
    20 g
    20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • małżów, świeżych oczyszczonych
    100 g
  • krewetek, surowych, średnich, obranych
    250 g
  • sosu rybnego
    20 g
  • soku z limonki, świeżo wyciśniętego
    20 g
  • zielone cebulki ze szczypiorkiem pokrojone w 1 cm kawałki
    3
  • kolendry, świeżej tylko liście
    3 gałązki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 231 kcal / 968 kJ
Białko 30 g
Tłuszcz 3 g
Węglowodany 19 g
Błonnik 3.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...