
Urządzenia i Akcesoria
Ryba po tajsku w mleczku kokosowym z ryżem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
-
ryżu długoziarnistego np. jaśminowego, basmati250 g
-
ząbki czosnku2 - 3
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry20 g
-
czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki20 g
-
kurkumy, mielonej1 łyżeczka
-
oleju arachidowego20 - 25 g
-
filetów rybnych np. z dorsza, pokrojonych na 2 cm kawałki400 - 500 g
-
mleczka kokosowego400 g
-
wody500 g
-
cukru trzcinowego5 g
-
sosu rybnego15 - 20 g
-
soku z cytryny świeżo wyciśniętego5 - 10 g
-
sól do oprószenia ryby
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia ryby
-
szczypiorek, świeży (opcjonalnie) drobno posiekany, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
600.8 kcal /
2513.6 kJ
Białko
30.2 g
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
59.1 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
15.7 g
Sód
424.8 mg