Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g ryżu długoziarnistego, np. jaśminowego, basmati
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- 20 - 25 g oleju arachidowego
- 400 - 500 g filetów rybnych, np. z dorsza, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 400 g mleczka kokosowego
- 500 g wody
- 5 g cukru trzcinowego
- 15 - 20 g sosu rybnego
- 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- sól, do oprószenia ryby
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia ryby
- szczypiorek, świeży, drobno posiekany, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2513.6 kJ / 600.8 kcal
- Białko
- 30.2 g
- Węglowodany
- 59.1 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.7 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 424.8 mg
Alternatywne przepisy
Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)
40 min
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
20 min
Zupa krem z krewetek
45 min
Zupa rybna z kolendrą
45 min
Curry z krewetkami, cukinią i ananasem
35 min
Korma z owoców morza
40 min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 min
Orientalna zupa z owocami morza
40 min
Pad Thai z krewetkami
45 min
Gulasz z ryb i owoców morza
45 min
Caldeirada - portugalska zupa rybna
45 min
Kokosowa zupa z rybą i batatami (z osłoną noża miksującego)
35 min