![Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/294AAB62-79A7-4C10-A1BA-CC98FDD807EC/Derivates/10419DEB-E962-43D9-A170-B974ADD4F551.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 bakłażany (ok. 300 g każdy), pokrojone w 5 mm plastry
- 150 g sera mozzarella pokrojonego w kostkę
- 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g liści bazylii, świeżych (ok. 2 pęczki)
- 500 g pomidorów, dojrzałych obranych, pokrojonych w ćwiartki
- 70 g oliwy z oliwek
- 1 łyżkę cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 336 kcal / 1405.9 kJ
- Białko
- 15.1 g
- Tłuszcz
- 22.3 g
- Węglowodany
- 22.7 g
- Błonnik
- 9.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Sód
- 783.7 mg