Urządzenia i Akcesoria
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
-
3 bakłażany (ok. 300 g każdy), pokrojone w 5 mm plastry
-
150 g sera mozzarella pokrojonego w kostkę
-
100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
20 g liści bazylii, świeżych (ok. 2 pęczki)
-
500 g pomidorów, dojrzałych obranych, pokrojonych w ćwiartki
-
70 g oliwy z oliwek
-
1 łyżkę cukru
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki oregano, suszonego
-
masło do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
783.7 mg
Białko
15.1 g
Kalorie
1405.9 kJ /
336 kcal
Tłuszcz
22.3 g
Błonnik
9.3 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Węglowodany
22.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
83 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Warzywna zapiekanka z ciastem filo
1 godz. 20 min
Bakłażanowe roladki z szynką parmeńską
50 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Bezmięsne klopsiki z jarmużu
35 min
Frittata z jarmużem i ziemniakami
1 godz. 10 min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1 godz. 10 min
Bakłażany nadziewane kaszą kuskus
50 min
Frittata z batatem, cukinią i kozim twarogiem
40 min
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
50 min
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Quiche z brokułami i kalafiorem
1 godz. 50 min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1 godz. 25 min